BRIGID O’NEILL – THE TRUTH & OTHER STORIES

Artiest info
Website
facebook
 

De rootsmuziek presenterende radiodeejay Ralph McLean van ‘BBC Radio Ulster’ noemde de Noord-Ierse singer-songwriter Brigid O’Neill uit County Down ‘een grote songschrijfster met een stem die je hart aan 30 snelheden kan breken’. Voorzichtigheid geboden dus bij het beluisteren van de nieuwste plaat “The Truth & Other Stories” van deze folk- en countrynummers presenterende songsmid. ‘De waarheid & andere verhalen’ doet ons vermoeden dat er ook nummers met fictieve verhalen en misschien zelfs onwaarheden te horen zijn op dit elf liedjes tellende album.

Afhankelijk van de zienswijze van de verschillende karakters die in de songs opduiken zullen we uiteindelijk onze eigen mening over het verhaal moeten vormen. Los daarvan moeten we hier toch wel meteen meegeven dat Brigid O’Neill over een heerlijk pure en oprechte stem beschikt. Dat was blijkbaar ook de reden waarom de succesrijke Amerikaanse producer en singer-songwriter Neilson Hubbard zich als producer over het album “The Truth & Other Stories” wilde ontfermen. Hij heeft in het verleden ook al producerswerk verricht voor grote artiesten als Mary Gauthier, Amy Speace, Ben Glover, Dean Owens, Matthew Ryan en ‘The Farewell Drifters’. Het moet een heuse zegen zijn voor een artiest als zo iemand je nieuwe plaat wil gaan producen.

Brigid O’Neill moest daarvoor wel naar de ‘Skinny Elephant Recording Studio’ in Nashville, Tennessee maar ze kon voor de plaatopname wel rekenen op de ‘crème de la crème’ van de vele bevriende studiomuzikanten van Neilson Hubbard zoals gitaristen Will Kimbrough en Doug Lancio, fiddler Eamon McLoughlin, toetsenist Dan Mitchell, bassist Dean Marold en Neilson Hubbard zelf op drums en percussie. Van de elf nummers op “The Truth & Other Stories” hebben we er drie geselecteerd om aan deze recensie op video toe te voegen: “Live A Little Lie Oh”, het emotionele “Leaving” over huiselijk geweld en countryrocker “Prayers”.

Als luisteraar voel je meteen de warmte die er heerste tussen de muzikanten bij de opname en dat gevoel wordt alleen maar versterkt door de mooie liedjes zelf die Brigid O’Neill voor haar derde volwaardige album heeft geschreven en gezongen. Haar werk wordt in de muziekpers vergeleken met dat van Emmylou Harris en Alison Krauss (vocaal klopt dit wel) en met Lucinda Williams (ook dat klopt wat betreft het soort ballads dat ze schrijft maar qua zang horen we die gelijkenis niet).

“The Truth & Other Stories” is het vijfde album van Brigid O’Neill maar na het in 2017 uitgebrachte album “Touchstone” durven we dit toch veruit haar allerbeste plaat noemen, een meesterwerk dat te wijten is aan haar grote talent als zangeres en songschrijfster maar ook aan dat van producer Neilson Hubbard. Songs zoals de drie nummers op de video’s en andere mooie tracks als “Easy”, “Ask Me In A Year”, de breekbare liedjes “Take A Day” en “Amelia” en countryballad-treurwilg “Messy Path” zijn stuk voor stuk potentiële genre-klassiekers en doen ons hongerig uitkijken naar wat deze Noord-Ierse artieste in de toekomst nog allemaal voor ons in petto heeft. In punten uitgedrukt is dit een 11 op 10.

(valsam)